Săptămâna Geologiei, celebrată în Geoparc

Hațeg, 03.10.2019 – Geologia este peste tot în jurul nostru, iar o bună ocazie de conștientizarea acestei afirmații o reprezintă cele peste 50 de activități derulate în Săptămâna Geologiei, lanivel național, în perioada 5 – 13 octombrie 2019. Pentru al doilea an consecutiv, Universitateadin București, prin Facultatea de Geologie și Geofizică și Geoparcul Internațional UNESCOȚara Hațegului, se alătură acestui eveniment organizat de Societatea Geologică a României. Conferințe și prezentări, ateliere educaționale, expoziții de mineralogie, artă plastică șifotografie, proiecții de filme și tururi ghidate în teren reprezintă oferta de activități dedicateSăptămânii Geologiei. Ele vor fi susținute de profesori universitari, cercetători, experți îneducație, studenți, artiști și ghizi.

Evenimentul va fi marcat în București, Baia Mare, Ploiești șiBrașov, dar și în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, respectiv în Geoparcul Aspirant UNESCO Ținutul Buzăului.Pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, Săptămâna Geologiei va fimarcată în perioada 7 – 11 octombrie. Ziua de luni 7 octombrie este dedicată locurilor cupovești identificate în această vară, pe Valea Dinozaurilor, mulțumită unui proiect co-finanțat deAdministrația Fondului Cultural Național (AFCN) și unui atelier de GeoLego cu piese puse ladispoziție de Asociația Brickenburg. Ambele activități vor fi găzduite de Centrul Comunitar dinSânpetru, comuna Sântămăria Orlea. Marți 8 octombrie, pornim pe urmele Balaurului bondocdin expoziția ”Balauri, dragoni, dinozauri”, de la Casa Geoparcului din orașul Hațeg. Miercuri 9 octombrie, în comuna Densuș, vor putea fi descoperite opere de land art, vulcanii și mareadispărută. Ziua de joi 10 octombrie este rezervată unei incursiuni pe poteca tematică ”Muzicanaturii”, amenajată de Asociația Social – Culturală Sălășana în satul Peștera, comuna Sălașulde Sus, în cadrul unui proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. Vineri 11 octombrie este dedicată descoperirii biodiversității locale, pe ”Traseul Plantelor” de la Casa Pietrelor din Ohaba Sibișel, comuna Râu de Mori. Tot atunci va fi momentul în care pot fi realizate fotografii cu un pterozaur sau un dinozaur, în geositul ”La Scoabă”, din satul Sânpetru,comuna Sântămăria Orlea. Ambele activități sunt create de Asociația Wild Roots prin proiectul ”Ferestre în timp” finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.Activitățile se vor desfășura între orele 10.00 – 16.00, iar participarea poate fi făcută pe bază deînscriere, printr-un e-mail pe adresa: hateggeoparc@unibuc.ro, sau prin mesaj privat pe paginade facebook a Geoparcului (@geodinohateg).Geoparcul va marca Săptămâna Geologiei și în capitală, la Festivalul turismului responsabil, desfășurat în perioada 11 – 13 octombrie la The Ark. Geoturismul și geoprodusele dezvoltatede Geoparcul Țara Hațegului în proiectul Interreg Danube Geotur vor fi aduse în atenția publicului prezent la Festival.

Săptămâna Geologiei este o celebrare anuală a geologiei la nivel global. Evenimentul se adresează în principal elevilor cu scopul de a-i ajuta să înțeleagă mai bine Științele Pământului, astfel încât să acorde o atenție sporită Planetei care ne este casă.

*********

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte aProgramului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală aGeoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO esterealizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltaredurabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor cedoresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valoriletradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente deinteres ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor șia unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Societatea Geologică a României – SGR este o organizaţie non-profit, o asociaţie profesională a membrilor comunităţii geologice din România, înfiinţată în 1990 în Bucureşti, şi care are ca scop cultivarea şi promovarea ştiinţelor pământului, inclusiv dezvoltarea interesului publicului larg pentru geologie. SGR are cinci sucursale în principalele centre universitare din ţară cu facultăţi de profil: Bucureşti, Ploieşti, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Iaşi.

Pentru detalii privind această acțiune ne puteți contacta astfel:
Adina POPA
Telefon: +40 722 786 831; e-mail: adina_m_popa@yahoo.com
Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE

Meniu