FORMAțiuni, prima tabără de Land art găzduită de Geoparc

Hațeg, 20.08.2019 – Vizitatorii Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului –Universitatea din București au de acum la dispoziție noi puncte de atracție în comuna Densuș.Cinci lucrări de mari dimensiuni, realizate în aer liber, din elemente naturale (piatră, lemn și lut)sunt amplasate în diferite locuri de pe teritoriul comunei, ținând cont de specificul istoric,geologic, natural și emoțional al locului. Lucrările au fost realizate de șase artiști plasticispecializați în artă monumentală, pe parcursul a 10 zile, în perioada 5 – 15 august 2019, încadrul taberei Geopark Land Art FORMAțiuni.
Evenimentul este singular în peisajul cultural, social și artistic de astăzi prin asumarea uneilegături directe între specificul intervențiilor land art și identitatea locului. Teritoriul Geoparculuieste una dintre zonele cu cea mai concentrată încărcătura culturală nu doar din țară, ci dinîntreg arealul balcanic, unic prin modul în care se suprapun părți din istoria naturală, geologică,națională și locală. Lucrările artistice rezultate completează activitățile culturale și educaționaledin Geoparc, fiind parte integrantă a identității acestuia. În apropierea bisericii din Densuș, Dragoș Neagoe, specializat în realizarea de portrete lascară monumentală, a creat lucrarea Amprenta unui portret regăsit (Deceneu). Este o lucraremonumentală, un portret al lui Deceneu care transpune și transmite caracteristicile emblematiceale personajului, dincolo de legende. Având o dimensiune de 4,2 m, aceasta este cea mai marelucrare de acest fel a artistului și prima amplasată permanent în exterior. Delia Călinescu a realizat pe parcursul taberei lucrarea Coruperea Formelor. Este ointerpretare artistică despre modul în care poate fi scrisă istoria unui loc și despre cumintervenția omului în natură poate fi deopotrivă distructivă și constructivă. Un copac căzut dincauze naturale, al cărui trunchi a fost recuperat, este repus în legătură cu pământul, fiind fixatcu ajutorul unei tije metalice, iar baza este ascuțită în formă de creion. Lucrarea atrage atențiaasupra fragilității formelor naturale și pare să deseneze sau să scrie peisajul din jurul său. O altă lucrare ce marchează spațiul și timpul Țării Hațegului îi aparține lui Răzvan Neagoe.Intitulată #a24.968teg, lucrarea reprezintă istoria în cifre, o sferă a imaginii în oglindă a ȚăriiHațegului și a schimbărilor care s-au petrecut de-a lungul timpului în aceasta regiune.

Totodată, lucrarea invită la descoperirea legăturii dintre istorie și turism – Istoria ca parte a locuitorilorregiunii; Istoria, parte a României; Istoria, parte a schimbărilor sociale; Istoria, parte adescoperirilor; Istoria, parte a arheologiei; Arheologia, parte a turismului; Turismul, parte atradiției; Turismul, parte a regiunii; Turismul, parte a istoriei.Mălina Ionescu și Andreea Medar au realizat o lucrare de mari dimensiuni, intitulatăLandmark #1. Este un traseu reprezentând deopotrivă un drum și un mesaj codat. Lucrările echipei artistice vorbesc despre locul în care sunt amplasate, având potențialul de a semnalaprivitorului narațiunea, istoria, evenimentul sau specificul respectivului loc, urmând ca, în timp,pag. 1 din 2să devină, așa cum se întâmplă cu orice lucrarea de artă monumentală, parte – și particularitatea sa. Cei cinci artiști sunt reuniți în grupul STUP și au o vastă experiență profesională. Lor li s-aalăturat artistul plastic local Dorin Socaci care, împreună cu comuniteatea din Peșteana, arealizat lucrarea I Love Peșteana, o introducere în poveștile satului, amplasată laintrarea în localitate, dinspre drumul național.În România, tradiția taberelor de creație este strâns legată de modul în care s-a dezvoltatfenomenul artistic. Acestea au redefinit, încă din anii 1970, modul în care sculptorii români seraportează la material, la tehnică, la relația formei cu peisajul dar și la relația care se creeazăîntre artist și loc, între comunitatea artistică și comunitatea locală. Land Art sau artatransformării mediului înconjurător este o mișcare ce a extins granițele artei prin realizarea delucrări de mari dimensiuni utilizând materiale naturale, atrăgând atenția asupra faptului căPlaneta Pământ este casă pentru umanitate.Tabăra Geopark Land Art FORMAțiuni a fost organizată la inițiativa Geoparcului InternaționalUNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, Primăriei și Consiliului Local Densuș șia Asociației Drag de Hațeg, cu susținerea Grupului de Turism din comuna Densuș, PensiuniiCasa Criss, Transylvania Log Cabins, Pensiunii Country House Hățăgel și Muzeului SatuluiHațegan Peșteana.

*********

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte aProgramului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală aGeoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO esterealizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltaredurabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor cedoresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valoriletradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente deinteres ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică șiatractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor șia unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Pentru detalii privind această acțiune ne puteți contacta astfel:
Adina POPA
Telefon: +40 722 786 831; e-mail: adina_m_popa@yahoo.com
Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE

Meniu