În Geoparc din Țara Hațegului, cercetătorii reconectează comunitățile locale la rezultatele științifice

Un grup de cercetători de la mai multe institute de cercetare din țară a venit în Geoparc cu scopul de a aduce știința mai aproape de publicul larg.

Întâlnirea desfășurată în Geoparc a fost găzduită de Casa pentru Știință și Artă „Dumitru Huzoni” din comuna General Berthelot. La ea au luat parte profesori și elevi de la școlile din Rețeaua EduGeoparc, dar și voluntari pentru Geoparc. Cercetătorii au făcut mai multe demonstrații prin care le-au arătat celor prezenți ce rol important poate juca știința în viața noastră de zi cu zi.

Un levitator acustic, un seismograf și o vitrină verde automatizată cu senzori de lumină, umiditate și temperatură au stat la baza discuțiilor cu cei prezenți. Aceste aparate au demonstrat că știința, chiar dacă își are rădăcinile în laborator, are ramificații ce pot contribui, cu costuri relativ reduse, la confort, siguranță, sănătate și creșterea calității vieții, în ansamblu.

Întâlnirea cercetătorilor cu comunitatea locală din Geoparc prefigurează „Noaptea Cercetătorilor”, cel mai important eveniment dedicat promovării științei în rândul populației, ce va avea loc pe 24 septembrie. Anul acesta, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, se alătură celorlalte 20 de locuri din țară care vor găzdui demonstrații științifice în timpul acestui eveniment. Tema abordată în acest an este Pactul verde european (European Green Deal).

„Ne bucurăm că Noaptea Cercetătorilor va fi în acest an organizată și în Geoparcul Țara Hațegului. Este o inițiativă nouă, pentru prima dată când încercăm să extindem conceptul la nivel național astfel încât oamenii de știință, cercetătorii, să fie mai aproape de omul de rând, nu doar la ușa laboratorului, unde sunt ei de obicei, în marile centre universitare, ci să facă un pas mai aproape de locuitorii întregii țări. Din acest motiv am propus ca anul acesta să desfășurăm Noaptea Cercetătorilor și în orașe și localități mai mici, în 21 de localități din România, în care noi sperăm să se descopere în primul rând legăturile cu știința și cu cercetarea din acea zonă.”, afirmă dr. Bogdan Popovici, cercetător la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.

Proiectul urmărește să aducă știința mai aproape de publicul larg în scopul recâștigării încrederii în cercetătorii români și rezultatele muncii lor, prin diverse activități și întâlniri cu membri ai comunităților locale, culminând cu evenimentul Noaptea Cercetătorilor. În același timp, proiectul urmărește să realizeze o hartă a percepției și așteptărilor populației cu privire la unul dintre cele mai importante subiecte de interes din țările Uniunii Europene – Pactul verde european.

Proiectul este derulat de un consorțiu alcătuit din șase institute de cercetare, patru universități, un organism public și două asociații ale comunității civile cu experiență în promovarea științei și educației STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) bazată pe explicarea conceptelor abstracte prin experimentare și joacă.

Universitatea din București este partener în cadrul acestui consorțiu. Pentru prima dată, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, dar și geoparcurile aspirante UNESCO Ținutul Buzăului și Oltenia de sub Munte, vor găzdui, pe teritoriul lor, activități de promovare a științei în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor.

Atât întâlnirea găzduită de Casa pentru Știință și Artă „Dumitru Huzoni” cât și evenimentul „Noaptea Cercetătorilor” fac parte din proiectul ReCoNn-ect desfășurat și finanțat în cadrul programului european Orizont 2020.

Mai multe detalii despre proiectul Noaptea Cercetătorilor ReCoNn-ect:

https://noapteacercetatorilor.cest.ro/

https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor2021

https://www.instagram.com/noapteacercetatorilor2021/

Declarație audio_dr. Bogdan Popovici

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE

Meniu