Elevii pasionați de științele Pământului pot deveni GeoExploratori în căutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului

Hațeg, 11.04.2019 – Școlile primare și gimnaziale de pe teritoriul Geoparcului sunt invitate săparticipe la un nou proiect educativ. Intitulat ”GeoExploratorii în căutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului”, proiectul figurează în Calendarul Activităților Educative Județene al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara. Proiectul se desfășoară în cadrulRețelei EduGeoparc și a fost inițiat de Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București, în parteneriat cu Școala Gimnazială Sîntămăria Orlea. Acest proiect propune cinci teme: ”Timpul nostru, timpul geologic”, ”Roci, fosile, dinozauri”,”Vulcani și vulcanism”, ”Oameni, tradiții, meșteșuguri” și ”Oaspeți în casa Naturii”. Școlile suntinvitate ca, pe baza acestor teme, să realizeze materiale educaționale interdisciplinare care să poată fi utilizate ulterior în procesul de predare. Pentru derularea proiectului, în fiecare școală participantă trebuie să funcționeze sau să se înființeze cluburi GeoExploratorii care să cuprindă unul sau mai multe grupuri de cca. 15 elevi interesați de științele naturii și de descoperireavalorilor naturale și culturale ale Geoparcului. Sub îndrumarea profesorilor și cu sprijinul Geoparcului, membrii cluburilor vor trebui să realizeze kituri educaționale ce pot cuprindeactivități, jocuri, postere, pliante, planșe, colecții de eșantioane pentru observații etc, care să îi ajute, pe ei și pe colegii lor, să înțeleagă mai bine relația dintre Om și Pământ, în comunitatea încare trăiesc.

Proiectul mai propune ca în fiecare școală participantă să fie amenajat un GeoPunct – spațiu ce urmărește promovarea atât a temelor abordate în context local cât și aactivității GeoExploratorilor în rândul tuturor elevilor, cadrelor didactice și vizitatorilor școlii. Prin derularea acestui proiect, inițiatorii săi își propun atingerea mai multor obiective: familiarizarea elevilor și a profesorilor implicați în proiect cu valorile locale și conceptul de Geoparc UNESCO, prin activități extrașcolare menite să evidențieze legătura existentă pe planlocal între istoria planetei Pământ, natură, oameni și cultură; colaborarea între membrii Rețelei EduGeoparc prin derularea unui proiect comun; dinamizarea cluburilor GeoExploratorii și înființarea unora noi. Geoparcul va pune la dispoziția școlilor informații și materiale realizate cusprijinul cercetătorilor de la Universitatea din București, consultanță din partea echipei, dar șiCasele Geoparcului și traseele de vizitare care promovează cele 5 teme propuse.În cadrul unei întâlniri a Rețelei EduGeoparc la care au participat inițiatorii proiectului,reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, directorii de școli, consilierieducativi și coordonatorii de proiecte educative școlare și extrașcolare, au fost dezbătute modalitățile de aplicare a acestuia. Tot în cadrul întâlnirii a fost luată decizia ca rezultatele finaleale proiectului să fie prezentate în cadrul unui simpozion care se va desfășura în perioada evenimentului internațional ”Săptămâna Geologiei” ce va avea loc în luna octombrie a acestui an.

De asemenea, GeoExploratorii au posibilitatea să își prezinte și să își testeze activitățile în cadrul celorlalte evenimente ale Geoparcului (Săptămâna Europeană a Geoparcurilor și Zilele Geoparcului, Festivalul Dinozaurilor și Ziua Vulcanilor). Profesorii care vor desfășura activitățile din cadrul proiectului vor fi recompensați cu adeverințe emise de Geoparc și InspectoratulȘcolar Județean Hunedoara.Proiectul ”GeoExploratorii în căutarea comorilor din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului” a fost pilotat, anul trecut, în 9 școli de pe teritoriul Geoparcului. La proiectul pilot din 2018 au luat parte 175 de elevi și 22 de profesori. Au fost desfășurate peste 50 de activități (în școli și la punctele de vizitare ale Geoparcului) și au rezultat 20 de materiale (prezentări, jocuri, macheteetc). Tot în cadrul proiectului, școlile gimnaziale din Sântămăria Orlea, Bretea Română și Densuș au amenajat în clădirea școlii câte un GeoPunct de promovare a științelor Pământului. GeoPunctele le-au fost prezentate evaluatorilor UNESCO în cadrul vizitei periodice de evaluarea Geoparcului, desfășurată în vara anului trecut.

**********

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Informațiile de mai jos sunt destinate strict jurnaliștilor, fără a fi făcute publice.

Pentru detalii privind această acțiune ne puteți contacta astfel:
Adina POPA
Telefon: +40 722 786 831; e-mail: adina_m_popa@yahoo.com
Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE

Meniu