Studenții Universității din București deslușesc tainele geoparcurilor din România

Hațeg, 29.08.2019 – Vara aceasta, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului șiGeoparcul aspirant UNESCO Ținutul Buzăului au fost adevărate laboratoare în aer liber, locuride studiu pentru studenții Universității din București.Asociația Studenților Geologi și Geofizicieni de la Universitatea din București a derulat înperioada iulie – august două proiecte de cercetare, câte unul în fiecare geoparc, oferindu-lestudenților oportunitatea de a descoperi, în teren, ce înseamnă valoarea unui teritoriu.În Geoparcul Țara Hațegului, studenții au petrecut aproape două săptămâni în încercarea de adesluși cum era viața în urmă cu vreo 70 de milioane de ani, pe fosta Insulă a Hațeguluiînconjurată de apele Mării Tethys.

În cadrul proiectului ”Țara Hațegului își dezvăluie misterele”,ei au participat la mai multe prospecțiuni preliminarii în teren, coordonați de conf. dr. ZoltánCsiki – Sava, de la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București. Mai mult,au avut parte de o întâlnire cu unul dintre cei mai renumiți paleontologi portughezi la nivelinternațional, profesorul asociat Octávio Mateus de la Universitatea NOVA din Lisabona, aflat învizită în România și în Geoparc. La finalul aplicațiilor în teren, studenții au prezentat rezultateleobținute, în cadrul evenimentului ”Conferințele Geoparcului”. Evenimentul, aflat la a doua ediție,își propune promovarea științei în rândul publicului larg aflat în Țara Hațegului. Invitatul specialdin acest an a fost prof. univ. dr. Iuliana Lazăr de la Facultatea de Geologie și Geofizică aUniversității din București, care a încântat publicul cu ”Povestea Mării Tethys” și fascinanta lumemarină din vremuri mai vechi chiar decât dinozaurii. Cel de-al doilea proiect al studenților, intitulat ”Ținutul Buzăului – cadrul natural reflectat înpatrimoniul imaterial”, s-a desfășurat în perioada 17 – 23 august, în viitorul geoparc UNESCOdin județul Buzău. A fost o tabără interdisciplinară pentru că studenților de la Facultatea deGeologie și Geofizică li s-au alăturat și studenți geografi și biologi din Universitatea din București. Sub îndrumarea lect. univ. dr. Alexandru Adrășanu și drd. Cristina Toma, incursiunea în Geoparcul Ținutul Buzăului i-a ajutat pe studenți să descopere la fața locului care sunt direcțiile de urmat în definirea și construcția unui Geoparc UNESCO și cum poate influența ungeoparc dezvoltarea economică sustenabilă a unui teritoriu. Pe parcursul taberei, ei au desfășurat cercetări în teren la principalele obiective de vizitare ale geoparcului și s-au întâlnit cu reprezentanți ai comunităților locale.

Cele două proiecte studențești confirmă interesul tinerilor pentru Programul Geoparcuri Internaționale UNESCO din România al Universității din București. Acest program a fost distins, la finele anului trecut, cu două dintre marile premii ale Senatului Universității, recunoscându-se astfel valoarea educațională și științifică a conceptului de geoparc, inițiat și pus în aplicare deFacultatea de Geologie și Geofizică și coordonat de lect. univ. dr. Alexandru Andrășanu. Proiectele ”Țara Hațegului își dezvăluie misterele” și ”Ținutul Buzăului – cadrul natural reflectat în patrimoniul imaterial” ale Asociației Studenților Geologi și Geofizicieni au fost realizate cu sprijinul Complexului Cultural Sportiv Studențesc Tei – București, Dino Parc Râșnov, Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, Geoparcului Ținutul Buzăului și Universității din București prin Programul Geoparcuri Internaționale UNESCO din România.

*********

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte aProgramului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală aGeoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO esterealizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltaredurabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor cedoresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valoriletradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente deinteres ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică șiatractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor șia unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Pentru detalii privind această acțiune ne puteți contacta astfel:
Adina POPA
Telefon: +40 722 786 831; e-mail: adina_m_popa@yahoo.com
Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE

Meniu