Erupție de bucurie și culoare, de Ziua Vulcanilor, în Geoparc

Hațeg, 27.08.2019 – Pentru al patrulea an consecutiv, în Parcul Copiilor din orașul Hațeg, unvulcan a fumegat și a erupt cu bomboane și confeti, spre bucuria celor mici, marcând ZiuaVulcanilor, un eveniment al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitateadin București.Evenimentul a adunat la standuri peste 150 de copii care au avut ocazia să descopere, prin joc,fascinanta lume a vulcanilor, dar și pe cea a dragonilor sau dinozaurilor. Cu ajutorul produselorDACO art, cei mici au avut posibilitatea să își creeze propriul vulcan 3D, cel mai simpaticdragon înflăcărat, să picteze un vulcan folosind atât pensula cât și palma, să creeze o brățarăsuvenir cu figurine dinozaur sau să se picteze pe față.Cu această ocazie a fost deschis un nou portal pentru întâlnirea cu Telmatosaurustranssylvanicus.

Cei curajoși și-au putut face un selfie cu celebrul dinozaur care a trăit în urmăcu 70 de milioane de ani pe fosta Insulă a Hațegului și de la care provin cuiburile cu ouăfosilizate descoperite pe teritoriul actual al Geoparcului. Întâlnirea a fost posibilă datorită uneiaplicații de realitate augumentată, disponibilă pe telefonul mobil și dezvoltată de Asociația WildRoots în cadrul proiectului ”Ferestre în timp” co-finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOLRomânia prin programul ”Spații Verzi”.Față de anii precedenți, Ziua Vulcanilor a fost celebrată, în avans și la Muzeul PedagogicBrașov.

În perioada 19 – 21 august, reprezentanți ai voluntarilor pentru Geoparc au mers la Brașov ca să îi ajute pe copiii de acolo să descopere o mulțime de informații interesante desprevulcani.Începând din anul 2016, Ziua Vulcanilor este celebrată anual, în Geoparc, la o dată fixă, 24august. Această zi are o însemnătate aparte pentru că marchează data la care, în urmă cu 1940de ani, a erupt vulcanul Vezuviu, distrugând orașele romane Pompeii și Herculaneum. Dincolode catastrofa naturală, această erupție a fost una aparte. Sub stratul de lavă și de cenușă s-aconservat un fragment important din viața de zi cu zi a lumii antice.Evenimentul Ziua Vulcanilor a fost organizat de Geoparcul Internațional UNESCO ȚaraHațegului – Universitatea din București și Asociația Drag de Hațeg împreună voluntarii pentruGeoparc, S.C. Adaconi s.r.l., REAL Master Events și Asociația Wild Roots.

*********

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte aProgramului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală aGeoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO esterealizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltaredurabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor cedoresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valoriletradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente deinteres ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică șiatractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor șia unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Pentru detalii privind această acțiune ne puteți contacta astfel:
Adina POPA
Telefon: +40 722 786 831; e-mail: adina_m_popa@yahoo.com
Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE

Meniu