Geopark Challenge – Semimaratonul cetăților din Țara Hațegului 2019, marcat de premiere și momente inedite

Hațeg, 07.05.2019 – La cea de a cincea ediție a Geopark Challenge – Semimaratonul cetăților din Țara Hațegului, peste 100 de alergători din județul Hunedoara și din țară s-au aliniat la linia de start. Competiția din acest an a fost organizată de Asociația Wild Roots, partener strategic al Geoparcului și reprezintă cel mai important eveniment sportiv al Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO administrat de Universitatea din București. Participanții au concurat, pe categorii și grupe de vârstă, la probele de Semimaraton (21,2 km), 10K (alergare 10 km) și Duatlon (10 km alergare și 11,2 km parcurși pe bicicletă). Copiii, împărțiți pe categorii de vârste ce au pornit de la 6 ani, au avut de parcurs distanța de 1 km în cadrul unei probe speciale desfășurată în comuna Râu de Mori și intitulată Crosul copiilor. Competiția din acest an s-a desfășurat integral pe șosea, iar traseul a legat două cetăți emblematice: Cetatea Regală a Hațegului (orașul Hațeg) de Cetatea Colț (comuna Râu de Mori). Un punct important pe traseu a fost și comuna Sântămăria Orlea – locul în care au fost descoperite primele fosile de dinozauri pitici din Transilvania. Satul Sânpetru a găzduit finish-ul probei de 10K și schimbul pentru continuarea probei de Duatlon. În premieră, cronometrarea participanților a fost realizată electronic astfel că, la finish-ul competiției, fiecare participant a putut afla timpul pe care l-a obținut. Cel mai bun rezultat în proba de Semimaraton a fost de 1h 31’ la masculin respectiv 1h 52’ la feminin. Listele complete de câștigători pe fiecare categorie, participanți și timpii înregistrați, precum și diplomele de participare sunt disponibile pe http://geoparkchallenge.ro/rezultate/. Toți participanții au fost recompensați pentru efortul lor cu medalii personalizate, iar câștigătorii fiecărei categorii au primit trofee unicat, cu roci din zona Cetății Colț, realizate manual de Cristina Filip, membră a echipei Geoparcului.
Fiecare participant la competiție a avut propria motivație de a concura. Unul dintre concurenți, Petru Cic, a decis să concureze în memoria lui Doenel Vulc, trecut în neființă în urmă cu câteva săptămâni. Nea Doenel, așa cum era cunoscut în comunitate, a fost una dintre personalitățile satului Sânpetru și comunei Sântămăria Orlea și s-a numărat printre oamenii cheie în crearea Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, datorită pasiunii sale pentru dinozauri, pentru știință și pentru promovarea culturii locale. În semn de omagiu, Petru Cic a ales să poarte în concurs un tricou cu fotografia lui Nea Doenel.

Geopark Challenge – Semimaratonul Cetăților din Țara Hațegului deschide seria evenimentelor majore ale acestui an din Geoparc. Este principalul eveniment sportiv care continuă tradiția alergării în zonă începută în 2015 de Crosul Cetății Regale a Hațegului, la inițiativa voluntarilor pentru Geoparc. Ediția din acest an a competiției a fost coordonată de directorul tehnic Constantin Crețescu de la Asociația Wild Roots, organizator principal, sprijinit de echipa și voluntarii Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO și de Asociația Drag de Hațeg. Sponsorii competiției au fost Adaconi s.r.l. și Geraico Prodcom s.r.l. Parteneri ai evenimentului au fost Universitatea din București, Destinația de Ecoturism Țara Hațegului – Retezat, Asociația Intercomunală Țara Hațegului, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara și Asociația AlerT în Deva. Un rol important în buna desfășurare a evenimentului l-au avut Primăria orașului Hațeg, Primăria comunei Totești, Primăria comunei Sântămăria Orlea, Primăria și Școala Gimnazială din comuna Râu de Mori, Consiliul Județean Hunedoara, Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Decebal” Hunedoara, Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara și Serviciul de Ambulanță al Județului Hunedoara.

**********
Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 147 de teritorii din 41 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Informațiile de mai jos sunt destinate strict  jurnaliștilor, fără a fi făcute publice.

Pentru detalii privind această acțiune ne puteți contacta astfel:
Adina POPA
Telefon: +40 722 786 831; e-mail: adina_m_popa@yahoo.com
Constantin CREȚESCU
Telefon: +40 724 376 401; e-mail: geoparkchallenge@gmail.com
Daniel Aurelian BARBONI
Telefon: +40 766 521 697; e-mail: barboni.aurelian@gmail.com

Pentru informaţii privind Geopark Challenge – Semimaratonul cetăților din Țara Hațegului accesaţi: http://geoparkchallenge.ro/
Pentru informații privind Geoparcul accesați: www.hateggeoparc.ro

DISTRIBUIE

ULTIMELE ARTICOLE

Meniu