REFUGII MONTANE
Pentru informații despre starea refugiilor și accesabilitatea traseelor, contactați Serviciul Salvamont: +40 725 826 668 sau salvamonthd@yahoo.com
Refugiul Poiana Pelegii (alt. 1678 m)
Acces: din satul Clopotiva urcați pe Valea Râului Mare, treceți de barajul de la Tomeasa, iar de la Cantonul Gura Apelor faceți stânga pe Valea Lăpușnicului Mare până la Poiana Pelegii, marcaj punct albastru.
Refugiul Buta (alt. 1600 m)
Acces: de la Cheile Buții până deasupra Cabanei Buta, marcaj bandă albastră.
Refugiul Stâna de Râu (alt. 1680 m)
Acces: pe drum auto din DN 66 (E79), localitatea Pui, se pleacă spre Hobița pe DJ 667 unde se face stânga pe Valea Râului Bărbat (Drum Forestier) pâna în Stâna de Râu, marcaj punct roșu.
Refugiul Baleia (alt. 1410 m)
Acces: pe drum auto din DN 66 (E79), localitatea Pui, se pleacă spre Hobița pe DJ 667 unde se face dreapta pe drum forestier pâna la Cantonul Silvic, marcaj bandă roșie.
Baza Salvamont Râușor (alt. 1280 m)
Acces: din Hațeg, pe drumul auto DN 68 până la Cârnești apoi pe DJ 685 până la localitatea Râu de Mori unde se face stânga și se merge încă 9 km pe Valea Râușorului până în zona Râușor.
Refugiul Bucura (alt. 2070 m)
Acces: bandă albastră (Ohaba de sub Piatră – Cârnic – Cabana Pietrele – Refugiul Gențiana – Lacul Bucura – Poiana Pelegii).
Refugiul Condor (alt. 1770 m)
Acces: din localitatea Râu de Mori până la Râușor (pârtia de schi) pe DJ 686, apoi pe Valea Șteviei spre Vârful Retezat, marcaj bandă roșie.
Refugiul Zănoaga (alt. 2000 m)
Acces: de la Cabana Gura Zlata, Cabana Academiei pe valea Zlătuia, până la lacul Zănoaga, marcaj triunghi roșu, iar de la Cantonul Gura Apei pe Vârful Zlata – Lacul Zănoaga, marcaj cruce albastră.
Refugiul Tulișor (alt. 1700 m)
Acces: de la Baru Mare pe valea Bărișorului, marcaj cruce galbenă.
LOCURI DE CAMPARE
Camparea în Parcul Național Retezat este permisă doar în locuri special desemnate de administrația parcului: Poiana Pelegii, Valea Lăpușnicului Mare, Pietrele, Bucura, Stâna de Râu, Buta, Râușor și Zănoaga.
Este interzis să săpați şanţuri în jurul cortului şi să distrugeți plantele (jnepeni, muşchi etc.) pentru a vă aranja bivuacul. Locurile de campare sunt pentru odihnă, nu pentru petreceri zgomotoase.
Ca să nu aveți vizitatori nepoftiți, este necesar să evacuați toate deșeurile, chiar şi cele biodegradabile. În caz contrar riscăm întâlniri periculoase cu urşi deveniţi gunoieri, din vina noastră, sau cu haite de câini sălbăticiți.