Asociația de Turism Retezat implementează un proiect finanțat de VGP Foundation prin NABU International Foundation for Nature pentru reorganizarea fostei Rezervații a Biosferei Retezat conform criteriilor UNESCO MAB.
Beneficiarul inițial al proiectului este Parcul Național Retezat, prin administrație (dat fiind scopul proiectului). Beneficiarii potențiali, în raport de rezultat, sunt administratorii ariilor naturale protejate de pe suprafața propusă a viitoarei Rezervații a Biosferei, comunitățile locale suprapuse cu aceasta și comunitățile locale din preajmă, împreună cu toți factorii locali implicați (administrații, operatori economici – nu doar din sectorul turistic, producători locali etc).
Partenerii direcți propuși în cadrul proiectului sunt administrațiile cu structuri constituite ale celor două arii protejate mari (Retezat și Grădiștea Muncelului – Cioclovina). Partenerii indirecți sunt toți factorii implicați în raport de rezultat.
Scopul proiectului: elaborarea documentației UNESCO MAB pentru Rezervația Biosferei Retezat prin reorganizarea și ajustarea limitelor rezervației biosferei, în concordanță cu cerințele programului MAB UNESCO, cu sprijinul, acceptul și implicarea factorilor decizionali de la nivelul teritoriilor vizate.
Obiectivele proiectului
- a) organizarea unui grup de lucru pentru a determina îndeplinirea condițiilor MAB pentru propunerea RBR și pentru a formula două variante de zonare;
- b) realizarea unor întâlniri cu factori decizionali, în vederea obținerii sprijinului și acceptului pentru propunerea RBR;
- c) transferul de bune practici de la Rezervația Biosferei Berchtesgadener Land (Germania);
- d) organizarea unor dezbateri și workshopuri pentru validarea limitelor RBR;
- e) elaborarea documentației necesară pentru aprobarea noii forme a RBR;
- f) transmiterea documentației la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, la Comisia Națională MAB UNESCO responsabilă și ulterior la UNESCO.
Progres
În privința progresului realizat, formularul de aplicație a fost completat în integralitate de către echipa de implementare. Documentația a fost realizată pe baza informațiilor colectate cu privire la structura populației, posibilitățile de dezvoltare, biodiversitate, ecoturism, silvicultură, istorie, patrimoniu, impact antropic, sociologie, economie locală, agricultură etc. Toate aceste informații au fost procesate și adaptate la strategiile europene, naționale, regionale și locale care privesc dezvoltarea locală, managementul biodiversității și ecoturismul, planul fiind astfel armonizat în aceste direcții.
Au avut loc consultări cu reprezentanții autorităților locale și județene, cu proprietari de terenuri, cu administrațiile ariilor naturale protejate și cu alți factori interesați. În egală măsură, au fost inițiate consultări cu unități de învățământ, cu ONG-uri implicate în protecția mediului și dezvoltare locală precum și cu administratorii desemnărilor UNESCO din teritoriu.
A fost încheiată și etapa de cartografiere a zonei, prin utilizarea limitelor exacte ale unităților administrativ-teritoriale sau prin utilizarea limitelor naturale, ținând cont de aspectele privind patrimoniul natural și cultural al zonei. Specialiștii au realizat harta propunerii rezervației biosferei conform datelor colectate.
În luna martie 2024 s-a încheiat etapa de obținere a tuturor hotărârilor de consiliu local din unitățile administrativ-teritoriale suprapuse cu propunerea de rezervație a biosferei. În toate cele 8 unități administrativ-teritoriale au fost obținute hotărâri favorabile, în majoritatea dintre acestea cu votul unanim al consiliilor.
La momentul actual, încheiem etapa de obținere a scrisorilor de susținere pentru acest demers.

Teritoriul propus și zonarea internă
Propunerea pentru noua zonare a rezervației biosferei a fost realizată conform criteriilor MAB. Ca procent din întreaga suprafață, zonele nucleu reprezintă 28,1%, zonele tampon 46,6% și zonele de tranziție 25,2%.
În configurația actuală, aprobată de autoritățile administrative locale, rezervația biosferei propusă cuprinde un număr de 41 de localități, grupate în 8 UAT-uri, cu un număr aproximativ de 17000 de locuitori, totalizează 131463,5 ha provenind din următoarele suprafețe:
- Parcul Național Retezat (38315.95 ha) – inclus integral;
- Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina (38106,84 ha) – inclus integral;
- Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului (100049,65 ha) – inclus parțial (35,04%, 35066,09 ha);
- Suprafețe din afara ariilor naturale protejate: 19984,62 ha.
Suprapunerea cu alte desemnări UNESCO
Județul Hunedoara este printre puținele teritorii din lume care au deținut toate cele trei tipuri de desemnări UNESCO: Patrimoniu Mondial, Rezervație a Biosferei și Geoparc Internațional. Cetățile Dacice – Patrimoniu Mondial UNESCO sunt în prezent administrate de Consiliul Județean prin Direcția Generală de Administrare a Monumentelor și Promovare Turistică. Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este administrat de Universitatea din București.
În eventualitatea unui succes în redobândirea statutului, județul Hunedoara va reuni toate cele trei desemnări, alături de patrimoniul intangibil, având posibilitatea de a crea un Cluster UNESCO, ce va reprezenta un model de excelență în managementul patrimoniului recunoscut internațional pentru România.
Suprapunerea teritoriului:
- Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului. În scenariul selectat, componentele sudice ale Geoparcului (ROSCI0236 Strei-Hațeg) și suprafețele UAT-urilor Sălașu de Sus, Pui și Baru sunt incluse în noua propunere a rezervației biosferei, fiind astfel realizată conectivitatea naturală între Parcul Național Retezat și Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina. Această includere sprijină integrarea biodiversității și valorilor geologice unice.
- Cetățile Dacice din Munții Orăștiei – Patrimoniu Mondial UNESCO. Limitele propuse includ cetățile dacice aflate în patrimoniul mondial UNESCO (excepție fiind cetatea Căpâlna din județul Alba), recunoscând valoarea istorică și culturală a zonei. Această suprapunere subliniază importanța gestionării integrate a patrimoniului natural și cultural pentru dezvoltarea durabilă.
Calendar
- Februarie 2025: Finalizarea documentației și transmiterea acesteia către Ministerul Mediului și Comisia Națională a României pentru UNESCO.
- Septembrie 2025: Prezentarea dosarului complet în cadrul Congresului MAB „The fifth World Conference on Biosphere Reserves” în Hangzhou, Zhejiang, China.
Mai multe informații aici.