Puncte de vizitare ale geoparcului

1. Casa Geoparcului

Cuprinde expoziția Balauri, Dragoni, Dinozauri și Grădina aromată a timpului.

Eroul principal este Balaur bondoc, o specie de dinozaur transilvănean, cu povestea descoperirii și reconstituirii lui. Reconstrucția este realizată de Brian Cooley și Mary Ann Wilson, paleoartiști recunoscuți internațional.

Grădina Aromată A Timpului. Este un spaţiu ce completează expoziția Balauri, Dragoni, Dinozauri şi combină, în scop educaţional, geo şi fitodiversitatea locală. Este destinat elevilor şi turiştilor, dar şi persoanelor cu deficienţe de vedere. Aleea timpului, Grădina cu plante aromatice şi Grădina Bunicii se adresează tuturor simțurilor pentru a înțelege diversitatea naturii și legătura dintre oameni, natură și Pământ. O colecție de mostre de roci din Țara Hațegului și semințe din Grădina aromată a timpului, dar nu numai, este expusă într-un „tezaur” ce reprezintă punctul de plecare în diverse activități de educație formală și non-formală.  Atât grădina cât și tezaurul au fost realizate cu sprijinul Fundației pentru Parteneriat și MOL România.

Expozițiile se află în Hațeg, strada Libertăţii, nr. 9A, în clădirea Universităţii din Bucureşti.

Programul  de vizitare: 15 mai – 15 septembrie
Miercuri: 10.00 – 18.00;
Vineri: 10.00 – 18.00;
Sâmbătă: 10.00 – 16.00.

Grupurile organizate pot face rezervări pentru orice zi a săptămânii și orice perioadă a anului cu cel puțin trei zile înainte de vizită.

Contact: +02 54 777 853 / +07 43 072 930

Localizare:

Grădina Aromată A Timpului

Galerie foto:

Casa pentru Știinţă Şi Artă

2. Casa pentru Știinţă și Artă

Centrul este destinat vizitării, organizării de ateliere educaţionale şi activităţi de tip outdoor learning.

Vedeta expoziției este reproducerea în mărime naturală a lui Magyarosaurus dacus expusă în spațiul exterior. În interior se află o altă reconstrucție – Zalmoxis robustus, precum și o colecție de fosile, printre care cuiburi originale cu ouă de dinozaur. Centrul găzduieşte expoziţii temporare ale studenţilor la Universitatea Naţională de Arte (UNARTE) sau ale unor artişti locali, inspirate de valorile naturale şi culturale locale.

Centrul se află în satul General Berthelot, din comuna cu acelaşi nume.

Program de vizitare în curs de renovare, exponatele se găsesc la Casa Geoparcului

Contact: +02 54 777 853

Localizare:

Galerie foto:

3. Casa Vulcanilor

Comuna DENSUȘ, sat DENSUȘ

Casa Vulcanilor se află la 3 km de Biserica Sf. Nicolae din Densuș, spre satul Ștei, la 300m de șosea. Este un loc unde puteți afla despre vulcanii care dominau Insula Hațegului de acum 72 de milioane de ani și ale căror urme se găsesc astăzi în comuna Densuș.

Punctul de vizitare construit din cob, adică pământ galben, paie și apă, conține de asemenea un spațiu special de educație nonformală și apropiere de natură prin simțuri.

Casa Vulcanilor este destinată în special programelor educaționale pentru copii, grupuri și familii. Puteți juca rolul unui explorator folosind o trusă specială și cercetând urmele vietăților marine, descoperind fosile, experimentând o erupție vulcanică sau adunând bucăți de lavă întărită. Informații și rezervări la www.casavulcanilor.ro.

Program: Doar cu rezervare la +07 43 688 108

Contact: +07 43 688 108

Localizare:

Casa Vulcanilor

Galerie foto:

Casa Dinozaurilor Pitici

4. Casa Dinozaurilor Pitici

Comuna SÂNTĂMĂRIA ORLEA, sat SÂNPETRU

Casa Dinozaurilor Pitici deschide traseul Valea Dinozaurilor, adică locurile unde baronul Frantz Nopcsa a descoperit pentru prima oară dinozaurii din Transilvania, acum mai mult de 100 de ani.

Expoziția conține reconstrucția unui șantier paleontologic, a unui schelet de dinozaur carnivor, o dioramă cu prădătorul Elopteryx nopcsai și o cameră educațională amenajată de clubul copiilor din comunitate Exploratorii – Prietenii mici ai dinozaurilor pitici.

Program:

  • 15 mai – 15 sept
    Marți-Sâmbătă – 10.00 – 17.00;
    Duminică 10.00 – 14.00
  • 16 sept – 14 mai cu programare

Contact:+02 54 777 853

Localizare:

Galerie foto:

Casa Pietrelor

5. Casa Pietrelor

Comuna RÂU DE MORI, sat OHABA SIBIȘEL

Casa Pietrelor este o construcție din piatra, lemn, lut, apă și baloți de paie care spune povestea pietrelor și a viețuitoarelor care trăiesc sau au trăit pe Pământ. Aici veți afla mai multe despre pietre și fosile, dar și despre cât de strânse sunt legăturile dintre acestea, formele de relief, și viața pe Pământ.
Este un spațiu de vizitare și de educație non-formală realizat prin voluntariat în cadrul proiectului “Casa Pietrelor, punct de vizitare și educație non-formală în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului".

Program:
Doar cu programare la www.casapietrelor.ro

Contact: +07 66 271 987

Localizare:

Galerie foto: