Muzeul Satului Hațegan

Sat Peșteana, comuna Densuș

La Peșteana, peste drum de biserica medievală, într-o casă tradițională din lemn, unul dintre localnici, Nenea Antonică, a strâns obiecte din lumea veche a satului. Puteți vedea în colecția sa lucruri inedite și mai ales puteți descoperi din ingeniozitatea sătenilor de a confecționa și de a da întrebuințări practice obiectelor din jurul lor.

Câteva dintre obiectele ce erau folosite în gospodărie sunt: plasa de păstrat pește confecționată din sârmă împletită, pisăul de măcinat condimente care nu este altceva decât o bucată de piatră în formă de tocător sau colții de fier care se prindeau de talpa încălțărilor atunci când era ghețuș.

În plus, Nenea Antoncă vă poate spune povești interesenate. Iar dacă sunteți curioși vă poate arăta cum se facea un stup tradițional, împletit din liane și căptușit cu lut.

Localizare:

Muzeul Satului Hațegan

Galerie foto:

Muzeul Țării Hațegului

Muzeul Țării Hațegului

Orașul Hațeg

Sunteţi interesaţi de arta populară? Vreţi să cunoaşteţi din tradiţiile locului? Vă propunem să faceţi o vizită la Muzeul Ţării Haţegului aflat în centrul orașului Hațeg, lângă podul peste râul Galbena.

Puteţi vedea aici de la oale tradiţionale din lut, costume populare, linguri şi vase sculptate din lemn, până la instrumente muzicale şi jucării ţărăneşti.

Să nu fiţi surprinşi când veţi vedea că ţăranii foloseau în gospodărie unelte ingenioase. Unele dintre ele, cum sunt răzătoarea sau compasul lemnarului, din colecţie, sunt chiar strămoşii ustensilelor moderne pe care le avem astăzi în casele noastre.

Localizare:

Casa Tradițiilor

Sat Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea

Este un punct de interpretare creat de Asociația Femeilor din Sântămăria Orlea, unde se spune povestea oamenilor din comunitate, a tradițiilor și meșteșugurilor acestora.

Casa Tradițiilor face parte dintr-un Centrul Comunitar al satului Sânpetru. Centrul organizează periodic evenimente de promovare a tradiţiilor precum: atelier de plante tinctoriale, târgul produselor locale (ţesături, ulei de dovleac, săpun), Zilele Geoparcului, Atelierul Dinozaurilor.

Localizare:

Casa Tradițiilor

Galerie foto: