Poiana zimbrilor sălbatici

Odată răspândit în întreaga Europă, zimbrul sălbatic European a fost dus la dispariție la începutul secolului al XX-lea prin vânătoare și pierderea habitatului. Începând cu 2013, Rewilding Europe, WWF România lucrează împreună cu autoritățile si comunitățile locale – custozii acestui patrimoniu natural –  pentru a reintroduce în Carpații Meridionali acest animal atât de esențial ecosistemului.
 
Primele transporturi de zimbri au avut loc în Munții Țarcu, aproape de comuna Armeniș, iar la începutul anului 2018 au fost eliberați încă 23 de zimbri în sălbăticie, inclusiv 14 animale în Munții Poiana Ruscă, în zona Densuș.
 
Zimbrul este peisagistul regnului animal contribuind la bunăstarea pădurilor și pajiștilor, iar de el depind atât carnivore mari cât și mamifere mici, reptile și păsări.
 
Obiectivele principale al proiectului LIFE Bison, care se desfășoară până în 2021, sunt de a stabili o populație sălbatică de zimbri care este viabilă din punct de vedere demografic și genetic prin reintroducerea indivizilor în siturile Natura 2000 ale Munților Poiana Ruscă și Țarcu, sprijinirea
dezvoltării comunității și a educației în spiritul protejarea naturii. Aceste animale provin din grădini zoologice, centrre de reproducere și rezervații naturale din Europa, dar și din rezervații românești cum ar fi Vama Buzăului.
 
Mai multe detalii pe site-ul: www.life-bison.com
Urmăriți activitatea rangerilor din Densuș pe Facebook:  @Rewilding Southern Carpathians 

Localizare: