Trip ideas

Călătorie în timp!

Itinerariu: Hațeg – General Berthelot – Densuș – Peșteana – Sarmizegetusa – Hațeg

Mijloc de transport: cu mașina personală sau cu bicicleta

Intro

În Țara Hațegului – Retezat ai ocazia să faci o călătorie în timp, mergând chiar și 72 de milioane de ani în trecut!

Locurile prin care mergeți sunt unice în lume, recunoscute și protejate. Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului este un Geoparc Internațional și sit UNESCO, el vă dezvăluie povestea Pământului, a lumilor dispărute, cu dinozauri, reptile zburătoare și alte viețuitoare fascinante.

Traseul recomandat aici poate fi parcurs cel mai bine cu mașina, dar îl puteți face și cu bicicleta, dacă nu vizitați toate obiectivele propuse de noi.

Descriere

Călătoria în timp vă va duce 72 de milioane de ani în trecut, unde veți vedea cuiburi cu ouă de dinozaur originale, veți sta față în față cu dinozaurii și veți explora vulcani și urmele unei mări dispărute. Venind în vremuri mai recente, vezi vedea plante carnivore, rămase din era glaciară, de acum 10.000 de ani, iar Timpul Oamenilor vă va dezvălui mituri și legende populare, vezi vedea locul unde s-a născut România și primele lăcașuri ale creștinismul.

Traseu

Traseul începe din orașul Hațeg, unde puteți vizita Centrul Geoparcului cu expoziția „Balauri, Dragoni, Dinozauri” și „Grădina Aromată a Timpului”, apoi veți merge în comuna General Berthelot, la Centrul de Știință și Artă al Geoparcului. Următoarea oprire este satul Densuș cu faimoasa biserică, apoi, la doar 3 km vezi putea participa la programele de la Casa Vulcanilor. De aici treceți dealul până la Peșteana unde vă așteaptă nea Antonică și muzeul său cu obiecte tradiționale. Tot din Peșteana pornește un traseu de aproximativ 90 de minute dus-întors până la Tăul Fără Fund, o rezervație botanică unde se găsește Droserarotundifolia, sau Roua Cerului, o plantă carnivoră. Ultima oprire este Sarmizegetusa, unde puteți vizita atât ruinele din aer liber, cât și muzeul de arheologie.

Obiective / Atracții

 1. Expoziţia „Balauri, Dragoni, Dinozauri” din Hațeg, cu „Grădina aromată a timpului” și replica de Balaur bondoc;
 2. Centrul de Știință și Artă al Geoparcului din G. Berthelot unde veți vedea cuiburi de dinozauri și replica în mărime naturală a doi dinozauri: Magyarosaurusdacus și Zalmoxisrobustus;
 3. Biserica Densuș, cu aspect neobișnuit și o istorie controversată;
 4. Casa Vulcanilor din Densuș, cu o bogată ofertă de programe educaționale pentru copii și familii;
 5. Muzeul Satului Hațegan din Peșteana;
 6. Tăul fără Fund și plante carnivore;
 7. Sarmizegetusa Ulpia Traiana, capitala Daciei romane, și Muzeul de arheologie.

Sfaturi

Punctele geoparcului sunt deschise între 15 mai și 15 septembrie, miercuri și vineri între 10 și 18 și sâmbătă între 10 și 16, pentru orice altă perioadă și interval orar trebuie să vă programați cu trei zile înainte pe www.hateggeoparc.ro sau la 0254777853/ 0767186133

Pentru Casa Vulcanilor trebuie să vă faceți programare pe www.casavulcanilor.ro sau la 0743688108

Pe nea Antonică îl găsiți la nr. 0754579719

Pentru Tăul Fără Fund vă sfătuim să apelați la serviciile unui ghid, cei recomandați de către Destinație îi găsiți pe www.turismretezat.ro

Comuna Densuș are un Centru de Informare Turistică, îl găsiți vis-a-vis de primărie sau la nr. 0254 775 225

Programul la muzeul Sarmizegetusa Ulpia Traiana este de luni până duminică, între 8 și 20. Tariful unui bilet este 10 lei/adult și 2 lei/copil.

Locuri de luat masa pe traseu se găsesc doar la Densuș și Sarmizegetusa, vă sfătuim să faceți rezervări sau să vă luați mâncare la pachet.

La întoarcerea din Sarmizegetusa spre Hațeg, puteți trece prin satul Ostrov, unde se află o altă biserică medievală de piatră, extraordinară pentru pictură și pentru gardul format din lespezi romane.

Galerie foto:

Povești medievale cu gust

Itinerariu: Hațeg – Ohaba de sub Piatră – Sălașu de Sus – Mălăiești – Hațeg

Mijloc de transport: transport public

Produse tradiționale

Intro

Nu ai cum să vizitezi Destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat fără să guști din faimoșii virșli de Sălaș! Mergeți spre monumentele rămase de pe vremea familiilor nobiliare, iar când vi se face foame, delectați-vă gustul și mirosul cu produse tradiționale. Iar ca experiența să fie completă, vă recomandăm și un deț de vinars!

Acest traseu poate fi parcurs cu mijloacele de transport în comun.

Descriere

Pentru a vă face poftă de mâncare, traseul vă va duce în vremea cavalerilor, unde veți face cunoștință cu oameni de seamă ai familiilor nobiliare hațegane și cu monumentele ridicate de ei. Veți putea vedea atât ruine, cât și o cetate restaurată. Dacă veniți primăvara, Poiana cu Narcise vă spune o poveste frumoasă, despre cum pietrele Retezatului și Era Glaciară sunt legate de narcise și alte plante rare.

Traseu

Traseul pornește de la Hațeg pe drumul european spre Petroșani, apoi face dreapta în satul Ohaba de Sub Piatră și intră pe valea Sălașului. În satul Sălașu de Sus veți putea vizita ruinele curții nobiliare, iar la ieșirea din sat pe dreapta vă așteaptă Poiana cu Narcise (narcisele sunt înflorite în luna mai, atunci când are loc și Festivalul Narciselor). Mai departe ajungeți în satul Mălăiești, unde puteți vizita cetatea proaspăt restaurată.

Obiective / Atracții

 1. Poiana cu Narcise din Sălașu de Sus (de regulă înfloresc la mijlocul lunii mai);
 2. Cetatea Mălăiești, o mică fortificație cu rol în conflictele locale, a fost complet restaurată;
 3. Curtea nobiliară din Sălașu de Sus, aflată în ruine, era locuința pe timp de pace a nobililor care aveau în stăpânire și Cetatea Mălăiești.

Sfaturi

Microbuzele care vă duc pe Valea Sălașului pornesc din orașul Hațeg, din spatele liceului, pe malul râului Galbena. Orarul diferă în funcție de sezon, informați-vă înainte de plecare!

Pentru a fi siguri că veți avea ghid la Cetatea Mălăiești, contactați Centrul de Informare Turistică din Sălașu de Sus la 0762636821

Pentru a lua masa sau pentru a cumpăra virșli și alte produse tradiționale vă recomandăm să sunați înainte la 0726814794

Dacă vreți să parcurgeți și alte trasee, din Sălașu de Sus puteți merge spre Paroș și Peștera, unde există un complex de tehnică tradițională, cu mori de apă, vâltori și cuptoare de var. De asemenea puteți merge spre satul Nucșoara și sediul Parcului Național Retezat, de unde puteți porni pe trasee montane.

Galerie foto:

Oamenii locului

Itinerariu: Hațeg – Sântămăria Orlea – Sânpetru – Ohaba Sibișel – Reea – Hațeg

Mijloc de transport: bicicletă

Intro

Țara Hațegului este Geoaprc Internațional UNESCO nu doar datorită valorilor naturale, ci și pentru comunitățile sale speciale. Aici puteți găsi încă oameni remarcabili, păstrători de obiceiuri străvechi și meșteșuguri uitate. Vă încurajăm să intrați în vorbă cu localnicii pe care-i întâlniți, vi se vor deschide porți și suflete!

Recomandăm parcurgerea acestui traseu cu bicicleta, drumurile fiind bune și foarte puțin circulate de automobile.

Descriere

Acest traseu îmbină povestea Pământului cu cea a Oamenilor și a Naturii. Veți cunoaște obiceiurile și meșteșugurile din Sântămăria Orlea prin intermediul Asociației Femeilor, care a realizat și gestionează un punct de vizitare al Geoparcului – Casa Tradițiilor. Veți merge pe Valea Dinozaurilor și veți afla povestea celor care i-au descoperit la Casa Dinozaurilor Pitici, apoi veți ajunge la poalele Retezatului, printre bulgări de granit și plante de leac la Casa Pietrelor.

Traseu

Din Hațeg mergeți spre Sântămăria Orlea. După biserica medievală virați la dreapta spre Sânpetru, iar de acolo mergeți mai departe spre Sibișel și Ohaba Sibișel. Din capătul satului Ohaba Sibișel până la Casa Pietrelor drumul nu este asfaltat.

Obiective / Atracții

 1. Biserica Sântămăria Orlea, cea mai mare biserică din piatră din zonă, și Biserica din Sânpetru;
 2. Casa Dinozaurilor Pitici, cu o reconstrucție a unui șantier paleontologic, un schelet de dinozaur carnivor și o replică în mărime naturală;
 3. Casa Tradițiilor, unde se spune povestea oamenilor din comunitate, a tradițiilor și meșteșugurilor acestora;
 4. Valea Dinozaurilor, locul unde s-au făcut primele descoperiri paleontologice;
 5. Casa Pietrelor, care ne prezintă viața secretă a pietrelor.

Sfaturi

Pentru a vizita punctele Geoparcului: Casa Tradițiilor, Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Pietrelor, consultați www.hateggeoparc.ro

Dacă doriți să participați la evenimente, ateliere și programe educaționale, contactați Asociația Femeilor Sântămăria Orlea la 0722393342 și  Asociația Wild Roots la 0766271987

La întoarcere vă sfătuim ca de la Sânpetru să treceți Râul Mare peste baraj și să admirați lacul de acumulare cu Munții Retezat oglindindu-se în el, Apoi faceți dreapta spre satul Reea și veți ajunge înapoi în Hațeg străbătând satul Nălați.

Dacă vreți să continuați spre alt traseu, puteți trece pe jos sau cu bicicleta de la Ohaba Sibișel la Nucșoara, unde se află sediul Parcului Național Retezat și de unde puteți porni în drumeții montane. Tot din Ohaba Sibișel puteți ajunge la Cetatea Colț, iar din satul Sânpetru puteți merge spre Râu de Mori și satul tradițional Clopotiva, de unde puteți ieși în drumul național la Sarmizegetusa.

Galerie foto:

Țara Hațegului de la înălțime

Itinerariu: Samizegetusa – Clopotiva – Brazi – Râu de Mori – Colț – Suseni – Râușor

Mijloc de transport: mountain bike

 

Intro

Dacă vreți ca lumea să fie la picioarele voastre, vă sfătuim să mergeți pe acest traseu! Veți urca pe primele pante ale Retezatului, de unde veți putea admira Țara Hațegului cu toate minunile sale.

Acest traseu poate fi parcurs cu MTB sau pe jos.

Descriere

Traseul vă dezvăluie peisajul Țării Hațegului. În funcție de anotimp, veți putea admira cel puțin patru lumi diferite. Totodată veți avea ocazia să vizitați o cetate uitată pe un pinten de munte, despre care se spune că a fost sursa de inspirație a lui Jules Verne.

Traseu

Porniți de la Nucșoara, de la sediul Parcului Național Retezat și urmați drumul spre Cârnic până dincolo de viaductul peste Râul Mare. De acolo urmați indicatoarele pe drumul forestier, care vă poartă pe rama Retezatului până la Cetatea Colț. De acolo urmați traseul spre Clopotiva, sau mergeți pe șosea spre Râu de Mori în jos, sau spre Râușor în sus.

Obiective / Atracții

 1. muzeul de istorie și situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa;
 2. satul Clopotiva și punctul de decolare al parapantiștilor veniți aici din toată lumea, cu panoramă asupra întregii Țări a Hațegului;
 3. Cetatea Colț, sursă de inspirație pentru Castelul din Carpați de Jules Verne;
 4. Mănăstirea Colț, cu al său turn fortificat;
 5. Parc Aventura Râușor, situat în fața sediului Salvamont, cu un traseu aerian pentru copii și adulți. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane, puteți face programări la 0723392210.

Sfaturi

Atenție! Vă sfătuim să luați la voi o hartă detaliată a zonei pentru a nu risca să vă rătăciți!

Atenție! Înainte de plecare cereți sfaturile personalului PNR!

Galerie foto:

La pas prin Retezat

Itinerariu: Râușor – Lacul Ștevia – Șaua Lolaia – Vârful Retezat – Culmea Lolaia – Râușor

Mijloc de transport: pe jos

Intro

Sunt puține locuri în care te poți simți atât de aproape de natură așa cum se întâmplă în Retezat, primul parc național din România. Aici e casa a peste o treime din speciile de plante de la noi din țară, a aproape 200 de specii de păsări și loc bun de conviețuire deopotrivă pentru urşi, lupi şi râşi, dar şi capre negre, cerbi, căprioare, mistreţi, iepuri și… marmote.

Descriere

Retezatul are numeroase poteci pe care te poți aventura, însă propunerea noastră concentrează toate experiența oferită de acest munte în doar o singură zi. Cu plecare din Râușor (până unde poți ajunge cu mașina), vei vedea câteva din faimoasele lacuri glaciare, te vei cățăra pe bolovanii prăvăliți de eroziunea glaciară și vei ajunge pe cel mai faimos vârf, și el sursă de legende. Ia cu tine cele necesare și fii cu ochii pe prognoza meteo. La cei aproape 2500 de metri ai Vârfului Retezat, vei simți asprimea muntelui.

Traseu

Râușor – Lacul Ștevia – Șaua Lolaia – Vârful Retezat – Culmea Lolaia – Râușor

Obiective / Atracții

 1. Relieful glaciar spectaculos din Retezat, modelat de ghețarii din ultima epocă glaciară;
 2. Lacul Ștevia, situat chiar la baza Vârfului Retezat;
 3. Vârful Retezat, al treilea ca altitudine din masiv;
 4. Parc Aventura Râușor, situat în fața sediului Salvamont, cu un traseu aerian pentru copii și adulți. Pentru grupuri mai mari de 10 persoane, puteți face programări la 0723392210.

Sfaturi

Atenție! Vă sfătuim să luați la voi o hartă detaliată a zonei pentru a nu risca să vă rătăciți!

Atenție! Înainte de plecare cereți sfaturile personalului PNR!

Galerie foto: