Am dezvoltat un sistem de certificare în ecoturism pentru a putea evalua în mod obiectiv modul în care serviciile și programele turistice respectă principiile de ecoturism. Criteriile sunt organizate în 8 grupe, ce corespund principiilor ce caracterizează ecoturismul:
- Management durabil
- Focalizarea pe zone naturale
- Interpretarea patrimoniului
- Protejarea mediului natural
- Conservarea naturii
- Dezvoltarea comunităților locale
- Satisfacția turiștilor
- Marketing corect
Criteriile sunt împărțite în două categorii:
- Criterii de bază. Ele reprezintă normele de bază care sunt obligatoriu de îndeplinit de produsul supus certificării pentru a putea fi continuată evaluarea.
- Criterii complementare. Sunt normele care finalizează evaluarea unui produs ca fiind ecoturistic. În afara îndeplinirii criteriilor de bază, îndeplinirea a minim 50% dintre criteriile complementare certifică produsul ca fiind conform cu principiile de ecoturism.
Pentru a obține certificarea în ecoturism, produsul trebuie să îndeplinească toate criteriile de bază plus 50% dintre criteriile complementare aplicabile produsului.
Sistemul de certificare în ecoturism Eco-România adaptează experiența internațională la contextul din România. A fost dezvoltat în perioada 2005-2007 în concordanță cu Programul de Acreditare în Natură și Ecoturism promovat de Asociația Australiană de Ecoturism (NEAP este primul sistem de acreditare în ecoturism la nivel mondial) și cu Nature’s Best al Asociației Suedeze de Ecoturism (primul sistem de certificare în ecoturism din emisfera nordică).